AJAK- ÉS SZÁJPADHASADÉK
 
  ÁLTALÁNOS TANÁCSOK
  AJAKHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  SZÁJPADHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  ELVÁLASZTÁS
TÁPLÁLÁS
KEZELÉS, TENNIVALÓK
LOGOPÉDIA
HASZNOS INFORMÁCIÓK
TÖRTÉNETEK, KÉPEK
ADMINISZTRÁCIÓ
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
BELPS
felhasznli nv:
jelsz:


HASADEK.HU - Mosolyogj btran! Kzhaszn egyeslet a magyar ajak- s szjpadhasadkos gyerekekrt.

HASADEK.HU - CIKKEK:
> TÁPLÁLÁS > ÁLTALÁNOS TANÁCSOK >


A táplálásról

Ez a fejezet az ajak- és szájpadhasadékos csecsemők szoptatásához és táplálásához ad útmutatást. Nem helyettesítheti azonban azt a gyakorlati segítséget, amit archasadékos csecsemők táplálásában jártas szoptatási tanácsadó vagy más hasonló tapasztalattal rendelkező személy nyújthat.
Az újszülöttek a szülés utáni első hetekben idejük nagy részét evéssel és alvással töltik. Szoptatáskor, etetéskor azonban éberek, így az éhség és szomjúság csillapításán túl ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy a szülők és az újszülött megismerkedjenek egymással. Ezért fontos, hogy a szülést követő első napokban az archasadékos újszülöttet, hacsak más probléma nem indokolja, ne különítsék el édesanyjától.
A szopáshoz számos reflex szükséges, melyekkel az egészséges, időre született csecsemők rendelkeznek. A hatékony szopáshoz az újszülötteknek tudniuk kell vákuumot képezni a szájukban és nyelvüket megfelelő helyzetben kell tartaniok. A vákuum képzéséhez a mellbimbót vagy cumit körbe kell venniük ajkaikkal, azaz be kell kapniok a szájukba és a szájüregben hátra kell szorítaniuk a lágyszájpadhoz. A helyes szopótechnika és a vákuum együttesen eredményezi a tej megindulását a cumisüvegből, illetve szoptatás esetén a nyelvel a szájpadhoz szorított mellbimbóból. Archasadékkal született újszülötteknek gondot okozhat a megfelelő szopási technika elsajátítása illetve a vákuum kialakítása. Ezért a szoptatás, etetés gyakran problémát jelent.


       

Szonda

Szájpadhasadékos újszülöttek, különösen ha más problémákkal is küszködnek - például rendellenesen kicsi az alsó állkapcsuk -, esetenként etetőszondán keresztüli táplálást is igényelhetnek. A gyermeknek ez a legelőnytelenebb táplálási forma, mivel nem elégíti ki az újszülött szopási igényét és a szopás adta izomgyakorlatok külön terápia nélkül elmaradnak. Ezért a kezdetben szondán keresztül táplált újszülöttek szoptatását, illetve cumisüvegből való táplálását, ha ezt egyéb orvosi körülmény nem zárja ki, minél hamarabb meg kell kezdeni


       

Súlyvesztés

Az újszülöttek általában születési súlyuk 10%-át veszítik el az első napokban (ez az ún. élettani súlyvesztés), és többnyire 2-3 hét alatt sikerül ismét visszanyerniük. Az ajak- vagy szájpadhasadékos csecsemőknél a súlyvisszaszerzés tovább is eltarthat. Ugyanakkor, ha egy csecsemőnek naponta 5-6 nedves pelenkája van, rendszeresen kakil, egészséges és éber, akkor valószínűsíthető, hogy megfelelően táplálják. Minden anya és újszülöttje egyedi, így nem lehetséges, hogy mindig, mindenkire egyformán érvényes merev szabályokat alkalmazzunk. Egyes archasadékos újszülötteket könnyebben lehet szoptatni/etetni, míg másoknak, ugyanolyan típusú hasadék esetén is, több időre van szükségük. Fontos, hogy mindig kényelemesen helyezkedjünk el az etetéshez/szoptatáshoz és legyünk türelmesek. Bármelyik táplálási módot is választjuk, szánjunk elegendő időt kipróbálására, mielőtt egy újabb módszerrel kezdenénk kisérletezni. Ne feledjük, hogy sokszor a hasadék nélkül született újszülöttek etetése/szoptatása sem problémamentes.


       

Büfiztetés

Az újszülötteknek általában szüksége van büfiztetésre és rendszerint látszik is rajtuk, hogy a gyomrukban lévő levegő zavarja őket. Ha a tej megfelelő tempóban folyik - nem túl gyorsan és nem is túl lassan -, akkor az archasadékos újszülöttet nem kell az átlagosnál gyakrabban büfiztetni. Ha azonban a gyermek túl aluszékony, vagy már etetés közben is nyűgös, akkor akár egy etetésen belül is szükség lehet 2-3 alkalommal a büfiztetésre. Hasznos lehet a függőleges helyzetben végzett etetés is.


       

Cumisüvegek és cumik

Noha léteznek speciális, az archasadékos gyermekek számára kialakított táplálási segédeszközök (cumik, cumisüvegek, kanalak stb.), minden archasadékosnak egyformán megfelelő ?csodaszer? vagy ?csodaeszköz? nincs. Az archasadékos gyermek táplálása akkor megfelelő, ha egyedi és személyre szabott. Ehhez a legtöbb segítséget a türelmes édesanya, az őt táplálási tanácsokkal ellátó védőnő vagy egy tapasztalt nővér jelenti.


       

Egyéb segítség

Ha a táplálással vagy a szoptatással kapcsolatban további kérdése van, kérjük kattintson ide, és küldje el ezt a levelet! A Tanácsadóink pont alatt megtalálja táplálási tanácsadó védőnőnk nevét és telefonszámát. A Kiadványok, közlemények pontban megtalálja egyesületünk táplálással kapcsolatos kiadványait.


       
 

AZ EGYESÜLET I FÓRUM I HÍREK I KAPCSOLAT I REGISZTRÁCIÓ I IMPRESSZUM
HASADEK.HU - Mosolyogj bátran!
Közhasznú egyesület a magyar ajak- és szájpadhasadékos gyerekekért.
***
Copyright hasadek.hu. Minden jog fentartva ©2005.
A portál készítője és üzemeltetője az Inverse Hungary Kft.

www.inverse.hu