AJAK- ÉS SZÁJPADHASADÉK
 
 
 
  ÁLATLÁNOS INFORMÁCIÓK
  FELVILÁGOSÍTÁS
  HOME TRAINING
  RENDSZERES KEZELÉS
  Logopédusok
TÁPLÁLÁS
KEZELÉS, TENNIVALÓK
LOGOPÉDIA
HASZNOS INFORMÁCIÓK
TÖRTÉNETEK, KÉPEK
ADMINISZTRÁCIÓ
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
BELPS
felhasznli nv:
jelsz:


HASADEK.HU - Mosolyogj btran! Kzhaszn egyeslet a magyar ajak- s szjpadhasadkos gyerekekrt.

HASADEK.HU - CIKKEK:
> LOGOPÉDIA > ÁLATLÁNOS INFORMÁCIÓK >


Általános információk

Szájpadhasadékos gyermekeknél elengedhetetlen a rendszeres logopédiai gondozás, ugyanis az eredményes hasadékzárás ellenére kialakulhat a lágyszájpad rövidülése, renyhe funkciója, ami közvetetten érintheti a hallást, táplálkozási, nyelési nehézségeket is okozhat, de mindenekelőtt a beszéd kialakulását befolyásolja hátrányosan. Jellemzi a megkésett beszédfejlődés, az orrhangzós hangszín és a hibás artikuláció. Eltérően más beszédhibáktól, melyek néhány hónapos kezeléssel rendeződnek, orrhangzós beszéd esetén a logopédus a gyermek első életévétől kezdve az elérhető legesztétikusabb beszéd kialakításáig kezeli a gyermeket. A rendszeres terápia általában a gyermek 3 éves korától kb. 6-7 éves koráig terjedő időszak. Kezdésének nincs meghatározott ideje. Amikor a gyermek már együttműködik, képes a játékos foglalkozásokon részt venni, megül a tükör előtt és elfogadja a logopédus irányítását, egyszóval érett a beszédjavító foglalkozásokra, a logopédiai kezelést meg kell indítani. Téves az a gyakran hallott felfogás, hogy amíg nincs minden műtét elvégezve, addig a logopédiai kezelést nem kell elkezdeni. A logopédiai kezelés formái:

- Logopédiai óvoda. A gyermek minden nap intenzív logopédiai fejlesztésben részesül. Az óvodai program igazodik a beszédfejlesztési programhoz. A gyermek szükség esetén kiegészítő terápiákon is részt vesz (Ayres-terápia, Delecató-terápia, HRG).

- Normál óvodai keretek közt, óvodában dolgozó vagy az óvodába kijáró logopédus heti 1-2-3 alkalommal az óvodában kezeli a gyermeket. A kezelés időtartama a terhelhetőségtől függően 25-45 perc. A kezelés lehet egyéni vagy csoportos.

- Ambuláns kezelési forma az, mikor a szülő rendszeresen elviszi gyermekét beszédjavító központba, vagy egészségügyi intézmény keretén belül működő logopédiai állomásra. A kezelés időtartama itt is hasonló a fentihez, de a foglalkozás általában egyéni.


Kp nagytsa
1. kp

 

Kp nagytsa
2. kp

 

Kp nagytsa
3. kp

 

Kp nagytsa
4. kp

 
 

AZ EGYESÜLET I FÓRUM I HÍREK I KAPCSOLAT I REGISZTRÁCIÓ I IMPRESSZUM
HASADEK.HU - Mosolyogj bátran!
Közhasznú egyesület a magyar ajak- és szájpadhasadékos gyerekekért.
***
Copyright hasadek.hu. Minden jog fentartva ©2005.
A portál készítője és üzemeltetője az Inverse Hungary Kft.

www.inverse.hu