AJAK- ÉS SZÁJPADHASADÉK
 
  ÁLTALÁNOS TANÁCSOK
  AJAKHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  SZÁJPADHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  ELVÁLASZTÁS
TÁPLÁLÁS
KEZELÉS, TENNIVALÓK
LOGOPÉDIA
HASZNOS INFORMÁCIÓK
TÖRTÉNETEK, KÉPEK
ADMINISZTRÁCIÓ
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
BELPS
felhasznli nv:
jelsz:


HASADEK.HU - Mosolyogj btran! Kzhaszn egyeslet a magyar ajak- s szjpadhasadkos gyerekekrt.

HASADEK.HU - CIKKEK:
> TÁPLÁLÁS > AJAKHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK >


Szoptatás

Az ajakhasadékkal született gyermekek szoptatása rendszerint nem okoz különösebb gondot. Problémát egyedül a mellbimbó helyes bekapása jelenthet. A mell általában jól idomul az ajakréshez és lezárja azt. Sziszegő hang jelzi, ha levegő kerül a szájba. Ilyen esetben helyezzük a gyermeket újra mellre és próbálkozzunk ismét. A mellbimbó megfelelő és szopás közben is stabil elhelyezését segíthetjük, ha a mellet a gyermek szájánál tartjuk. Szükséges lehet többféle szoptatási testhelyzet kipróbálása is, valamint hasznos, ha felvesszük a kapcsolatot archasadékos babák szoptatásában már gyakorlatot szerzett édesanyákkal. A szoptatást segíti, ha a tej sugárban folyik. Ezt masszírozással, illetve szoptatás előtti fejéssel érhetjük el.


       

Táplálás cumisüvegből

Az újszülöttek hatékony etetésének feltétele, hogy ajkaikkal a cumit megfelelően szorítsák. Az újszülöttek többségét jól lehet etetni lágy cumival ellátott hagyományos cumisüvegből, szükséges lehet azonban a lyuk megnövelése vagy új lyuk kialakítása. Ezt csak fertőtlenített tűvel tegyük. A tű végét vörös izzásig, legalább egy percig tartsuk lángba, hogy a fém felületén a hevítés hatására keletkezett szén is elégjen. Ha nem ég el, akkor a cumin fekete nyomot hagy, amit nehéz eltávolítani. Fontos, hogy lágy anyagú cumisüveg esetén csak akkor segítsünk a gyermeknek a cumi palackjának összenyomásával, amikor nyel. A rossz tempóban összenyomott palack miatt a gyermek köhögni, öklendezni fog. Szükség esetén vegyük igénybe szoptatási tanácsadó segítségét is.


       

Táplálás az ajakzáró műtét után

Műtét után a szoptatás, illetve a cumisüvegből való táplálás rendszerint újra elkezdhető. Léteznek olyan gyógyászati centrumok is, ahol a műtét után egy darabig a szondán keresztül való majd a kiskanállal történő etetést részesítik előnyben, kímélve ezzel a frissen műtött ajkakat. Fontos, hogy előre informálódjunk a műtét utáni lehetőségekről és készítsük fel gyermekünket az új helyzetre.


       
 

AZ EGYESÜLET I FÓRUM I HÍREK I KAPCSOLAT I REGISZTRÁCIÓ I IMPRESSZUM
HASADEK.HU - Mosolyogj bátran!
Közhasznú egyesület a magyar ajak- és szájpadhasadékos gyerekekért.
***
Copyright hasadek.hu. Minden jog fentartva ©2005.
A portál készítője és üzemeltetője az Inverse Hungary Kft.

www.inverse.hu