AJAK- ÉS SZÁJPADHASADÉK
 
  ÁLTALÁNOS TANÁCSOK
  AJAKHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  SZÁJPADHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  ELVÁLASZTÁS
TÁPLÁLÁS
KEZELÉS, TENNIVALÓK
LOGOPÉDIA
HASZNOS INFORMÁCIÓK
TÖRTÉNETEK, KÉPEK
ADMINISZTRÁCIÓ
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
BELPS
felhasznli nv:
jelsz:


HASADEK.HU - Mosolyogj btran! Kzhaszn egyeslet a magyar ajak- s szjpadhasadkos gyerekekrt.

HASADEK.HU - CIKKEK:
> TÁPLÁLÁS > ELVÁLASZTÁS >


Helyes időpont

Az archasadékos gyermekek elválasztása, archasadék nélkül született társaikhoz hasonlóan, általában négy-hat hónapos korban kezdődik. A konkrét időpont gyermekenként változik. Az elválasztás alatt a táplálék összetétele igazodjon mindig a gyermek korához. Kezdetben gyümölcs- és zöldségpüréket adjunk, később a gyermek 6-9 hónapos korától kezdve kevésbé pépesített ételekkel folytassuk az elválasztást.


       

Szilárd ételek

Archasadékos gyermekeknél a szilárd ételek sikeres bevezetése késhet, nehézkes lehet. Problémát jelent, hogy a tejhez hasonlóan a többi étel is a gyermek orrába juthat, ami köhögésre, tüsszentésre ingerelheti. Ez kezdetben nyilván nyugtalanító, de nem szabad jelentőséget tulajdonítanunk neki. Legyen a kezünk ügyében partedli vagy szalvéta, hogy a maszatot el tudjuk tüntetni. A gyermek pedig hamarosan megbirkózik a problémával. Az evést mindig folyadék adásával fejezzük be, eltüntetve így a hasadék területéről az ételmaradványokat. Ha az étel túl gyakran jut a gyerek orrába, változtassuk meg az állagát. Lágy pürék helyett adjunk sűrű pürét, szétnyomott ételt vagy kézbe vehető szilárd ennivalót.


       

Csőrös pohár

A csőrös, ún. tanító pohár használatakor ne feledjük, hogy egyes gyógyító centrumok lágy csőrű poharat javasolnak, míg mások rövid csőrűeket, a frissen műtött területek kímélése miatt. Csöpögésmentes csőrös pohárból valószínűleg nehezebben tud inni a gyermek, azonban egy apró lyuk fúrása a fedélen megoldhatja ezt a problémát is.


       

Étrend

Állcsonthasadékos gyermekeknél a kibújó fogak rossz irányban vagy rossz helyen nőhetnek ki, ami fogszabályozó kezelést tesz szükségessé. Ehhez fontos, hogy a gyermek fogazata erős, ellenálló legyen. Az erős, ellenálló fogak kialakulását segíti, ha a gyermek kevés cukrot eszik, nem iszik édes üdítőitalokat, illetve cukormentes gyógyszereket és vitaminokat kap. Elválasztás során igyekezzünk változatos és kiegyensúlyozott étrendet biztosítani gyermekünk számára. Kérjünk tanácsot fogorvosunktól a fluorid pótlásra vonatkozóan.


       
 

AZ EGYESÜLET I FÓRUM I HÍREK I KAPCSOLAT I REGISZTRÁCIÓ I IMPRESSZUM
HASADEK.HU - Mosolyogj bátran!
Közhasznú egyesület a magyar ajak- és szájpadhasadékos gyerekekért.
***
Copyright hasadek.hu. Minden jog fentartva ©2005.
A portál készítője és üzemeltetője az Inverse Hungary Kft.

www.inverse.hu