AJAK- ÉS SZÁJPADHASADÉK
 
  ÁLTALÁNOS TANÁCSOK
  AJAKHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  SZÁJPADHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK
  ELVÁLASZTÁS
TÁPLÁLÁS
KEZELÉS, TENNIVALÓK
LOGOPÉDIA
HASZNOS INFORMÁCIÓK
TÖRTÉNETEK, KÉPEK
ADMINISZTRÁCIÓ
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
BELPS
felhasznli nv:
jelsz:


HASADEK.HU - Mosolyogj btran! Kzhaszn egyeslet a magyar ajak- s szjpadhasadkos gyerekekrt.

HASADEK.HU - CIKKEK:
> TÁPLÁLÁS > SZÁJPADHASADÉKOS ÚJSZÜLÖTTEK >


Szájpadzáró lemezek

A szájpadzáró lemezek használatának előnyeiről nincs egyetértés a szakemberek között. Egyes gyógyító centrumok alkalmazzák, mások nem. A lemezeket mindig fogszabályozó szakorvos készíti elő és helyezi be a gyermek szájába. Ha a szakemberek javasolják az újszülöttnek a lemez viselését, érdemes rákérdeznünk, hogy milyen indokkal történt ez. Ha a lemez viselését az etetés könnyítésére javasolták, akkor az segítheti a szoptatást, védi a szájpadlás érzékenyebb szöveteit és távol tartja az újszülött nyelvét a hasadéktól. Más, speciálisan kialakított lemezeket használhatnak a hasadékzáró műtétek előtt, ami megfelelő nyomás kifejtésével elősegítheti a hasadék szűkítését.


       

Szoptatás

A szájpadhasadék többnyire komoly nehézséget jelent az újszülötteknek a hatékony szopásban mivel nem képesek szájukban vákuumot képezni és nyelvüket megfelelően elhelyezni. Szájpadhasadékos ujszülötteknél különösen fontos a mell és a gyermek szája közti biztos kapcsolat. Ezért a mellet tartsuk a kezünkel, illesszük a szájhoz és szájpad ép részéhez. Így a gyermek a mellbimbót könnyedén be tudja kapni és nyelvét is megfelelően el tudja helyezni. A gyermek mellretételéhez, szoptatásának elkezdéséhez kérjük szakképzett nővér vagy szoptatási tanácsadó segítségét. Hasznos, ha a szülés utáni első napokban a még nem telt mellen is próbálkozik a csecsemő. ?gy könnyebb megtalálni a kényelmes testtartást az édesanyának és a csecsemőnek is. Ezenfelül így részesülhet az újszülött az ugyancsak értékes kolosztrumból, az előtejből is. A szülés utáni második-negyedik napon, mikor a tejelválasztás jobban megindul, várható, hogy a szoptatás több nehézséggel jár.
Fontos a bőséges tejfolyás biztosítása, mivel az archasadékos csecsemők többnyire nem képesek kellő erősséggel szívni és evvel kielégítően stimulálni a mellet. A tej megindulását elősegíthetjük a mell masszírozásával vagy szoptatás előtti fejésével. Kérjük szakember segítségét a helyes masszírozás megtanulásához, és ha nincsen mellszívónk, akkor a kézi fejés elsajátításához. Szoptatás után a melleket minden esetben le kell fejni, hogy a további tejtermeléshez szükséges mennyiségű ingert így is biztosítsuk. Ha a szájpadhasadékos újszülött nem képes a gyarapodásához elegendő mennyiségű tejet szopással megszerezni, akkor a szoptatás végén még lefejt anyatejet is adjunk neki.
Ha a gyermek a szájpadzáró műtét előtt nem képes az anyamellből szopni, akkor szopási igényét kielégíthetjük úgy is, hogy a mellbimbóra egy kevés anyatejet kenünk és megkóstoltatjuk vele. Ezek után megetetjük a korábban lefejt anyatejjel.
Archasadékos újszülöttek táplálásához többféle speciális cumisüveg, kanál és kiegészítő szoptatási eszköz is létezik. Mellszívóval is lehet fejni a mellet és az így lefejt tejjel táplálni a csecsemőt. Kérjen segítséget védőnőjétől vagy egyesületünk szoptatási tanácsadójától. Egy etetési módszert legalább egy hétig folyamatosan próbáljunk, majd az elért eredmény függvényben döntsünk, hogy folytatjuk-e. Nagyon ritkán szükség lehet az orrszondás táplálás és a szoptatás, illetve a cumisüvegből történő etetés kombinálására is.
Fontos tudnunk, hogy az anyatej a tápszerekkel ellentétben nem irritálja az orr és a torok érzékeny szöveteit és csökkenti a fülbetegségek kifejlődésének esélyét is.


       

Táplálás cumisüvegből

Sok csecsemőnek segítségre van szüksége a megfelelő mennyiségű táplálék elfogadható időn, körülbelül 30-40 percen belüli megszerezéséhez. Ehhez olyan cumira van szükség, amely jól idomul a csecsemő szájához és megfelelően folyik belőle a tej. Hagyományos cumisüvegek is alkalmasak lehetnek erre a feladatra, a cumin lévő lyukat azonban meg kell nagyobbítanunk vagy egy további lyukat kell fúrnunk rá. Ha az újszülött etetése nagyon lassú, érdemes többféle cumit kipróbálnunk; lehet, hogy egy másikból hatékonyabban, gyorsabban tud enni. Használhatunk speciális fogszabályozó cumit is. Ez utóbbin fontos, hogy a lyuk hasadékkal ellentétes oldalon, a nyelv felé legyen, így a tej lefelé a hasadéktól elfele folyik el. Más csecsemőknél lágy anyagú cumisüveg használata segíthet. A palack a csecsemő szopásakor összenyomható, ami elősegíti a tej kiáramlását. Az ilyen cumik jobban irányíthatók, mint az egy nagy lyukkal ellátott cumik. Vannak olyan csecsemők, akik még gyengék a cumiból való evésre, szívásra. Náluk a kanálból való etetést lehet megpróbálni. Léteznek lágy anyagú cumisüveghez erősített kanalak. Ezek a csecsemőktől kisebb erőfeszítést igényelnek (pl. Softplas üveg és kanál).


       

Ha az orrba került a tej

Ha a tej túl gyorsan folyik az üvegből vagy a mellből, előfordulhat, hogy a gyermek orrába is jut, ami tüsszentésre késztetheti a kicsiket. A csecsemő büfizésekor is visszafolyhat a tej az orron keresztül. Ezt az újszülöttek többnyire jól tűrik, de érdemes textilpelenkát vagy partedlit kéznél tartanunk.


       

A száj és az orr higiéniája

Életük első két hónapjában az újszülöttek általában nem termelnek sok nyálat. A tápszerrel táplált újszülötteknél etetés után 2-3 teáskanál lehűtött forralt vízzel biztosítsuk, hogy az orrjáratokban semmi esetre se maradjon vissza tej. Az orrüregben maradt tejet szörcsögő hanggal jelezheti a csecsemő. Anyatejjel táplált újszülöttek esetében ez nem szükséges, mivel az anyatej nem marad vissza sem a szájban, sem pedig az orrban.


       

Táplálás a szájpadzáró műtét után

A szájpadzáró műtét időpontja egyes gyógyító centrumokban eltérő lehet, függhet a hasadék típusától és a műtéti technikától is. Egyes esetekben a műtétre először csak az elválasztás után kerül sor. Ilyenkor a szájpadzáró műtétig a gyermek a tejet és minden más folyadékot továbbra is a cumisüvegből kapja. Előfordul, hogy közvetlenül a szájpadzáró műtét után nem javallot a cumisüveg azonnali használata. Fontos, hogy ezt előre megtudakoljuk és gyermekünket felkészítsük a más módon való táplálásra (pl. kanál, csőrös pohár). Ugyanez vonatkozik a nyugtató cumi használatára is.


       
 

AZ EGYESÜLET I FÓRUM I HÍREK I KAPCSOLAT I REGISZTRÁCIÓ I IMPRESSZUM
HASADEK.HU - Mosolyogj bátran!
Közhasznú egyesület a magyar ajak- és szájpadhasadékos gyerekekért.
***
Copyright hasadek.hu. Minden jog fentartva ©2005.
A portál készítője és üzemeltetője az Inverse Hungary Kft.

www.inverse.hu